Hur kan vi få igång en planprocess och nödvändig utveckling av ett område då invånarna redan har protesterat mot det en gång tidigare?
Det fanns flera orsaker till att planförslaget drogs tillbaka förra gången. Bland annat tyckte invånarna att de inte hade fått vara tillräckligt delaktiga i processen.
Ett planarbete där man inte har invånarna med sig är dömt att misslyckas. För att projektet i detta andra försök skulle kunna realiseras var en sak viktigare än något annat: att involvera invånarna och det INNAN man tog fram planförslag.
Lösningen blev att göra en digital medborgardialog. Digital för att det skapar möjligheter att nå ut till många fler, att kunna följa och mäta dialogen och att det gör det enkelt för kommunen att hantera den. För att få ett brett underlag bjöd vi in invånare från hela Danderyd, men dialogen var öppen för alla som ville delta.
Dialogen innehöll fyra delar: 1) en idéworkshop med byggnadsnämndens beredningsutskott, tjänstepersoner på kommunen och exploatörer för att få fram idéer och ett ramverk för dialogen. 2) en film som presenterade området idag, detta då det p g a pandemin inte gick att genomföra en fysisk områdesvandring. 3) en webbenkät. 4) två fokusgrupper, med unga respektive närboende.